Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co de facto ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.