Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film